Zora fonalak

Amit érdemes tudni a kézzel festett Chasin' Colors fonalakról és vásznakról 5 pontban:
1. Igen a kézzel festés kizárólag kézzel festést jelent, amiben meglepő módon az ember keze kapja a legtöbb szerepet :) Az ilyen jellegű kézműves dolgok mechanikusak, legtöbb esetben nélkülöznek mindenféle gépi beavatkozást.

2. A kézzel festett fonal egy motringján belül is előfordulhatnak vagy direkt előfordulnak színárnyalatkülönbségek, sokak szerint pont ez adja a fonal különlegességét és szépségét. Ez alól kivétel a multicolor fonal, amikor a különböző színek egyes árnyalatai szándékosan szerepelnek egy motring fonalon belül. Színeltérés lenvásznak esetében is lehetséges, a lenszálak specialitása miatt a festett anyag kissé 'kőmosott' hatást kelt.

3. A legtöbb kézzel festett fonal nem vagy csak közepes mértékben színtartó, ez azt jelenti, hogy kézhez vételt követően már nem célszerű mosásnak kitenni őket, mert bár az összes anyagfestő igyekszik fixálni a színeket, a legtöbbje hosszabb idejű, vagy durva, vegyszeres (Úristen, neee!) mosás következtében 'ereszt', ezáltal fog. Különösen jellemző ez a piros-bordó, barna és fekete árnyalattal festett fonalakra.

Befejezett kézimunkán utólagos, gyors merítést  (kávéba, teába) a fonalak jól bírnak, ám a művelet befejezésekor célszerű megvárni, míg a fonal magától szárad meg az anyaggal együtt és soha ne ess neki gőzölős vasalóval a vizes vagy nedves művednek (nem lesz szép a végeredmény, tapasztalatból mondom).

Ha mindenképpen ragaszkodsz a fonal mosásához, akkor azt lehetőleg a hímzés megkezdése előtt tedd és javaslom, hogy hideg ecetes vízben öblítsd, ne használj hozzá semmilyen vegyszert és hagyd természetes módon megszáradni. (Ha lágy szellő lengedez...)

A leneket szükségtelen mosni szerintem, de ha úgy látod jónak, a hímzés megkezdése előtt langyos vízben átöblögetheted majd vasalhatod és már alkothatsz is.

4. A különböző festések végeredményei között árnyalatnyi különbségek lehetnek, sokszor jut az alkotók eszébe jobb (néha rosszabb) kombináció is, de a kézzel történő festés miatt semmiképp nem lehet kizárni a két különböző széria közötti esetleges színeltéréseket.

5. A kézzel festett fonalak színegyenletlensége miatt a keresztszemes öltéseket (az X-eket) célszerű teljesen befejezni - tehát nem / / /... és utána \ \ \..., hanem előbb / majd \ :) - , mert a fonal szépsége így tűnik ki leginkább

6 szálas osztott pamut hímzőfonalak, 1 motring = 4 méter
 200 HUF / motring.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése